Mika’s gedrag zou je het beste kunnen omschrijven als sociaal, vriendelijk en ‘biddable’.

Mika gaat vanaf dag 1 overal mee naar toe. Trein, te voet of met de auto is, het maakt hem niet uit. Winkelcentrum, kroeg, bos of hondenclub, als er maar andere mensen/honden zijn, hij vermaakt zich wel. (Lees: hij versiert alles wat langs komt lopen)

Mika is enorm mensgericht en zal er alles aan doen om het je naar je zin te maken (of je aandacht te trekken). Hij werkt graag voor je en de grootste belonging die je hem kunt geven is met hem spelen. Als hij moet kiezen tussen een koekje en de bal, hij kiest onvoorwaardelijk voor de bal. Het is een actieve hond die graag naar het bos gaat, lekker wil ravotten met andere honden en graag mee gaat hardlopen.

Het is een hond met een goed stel hersenen, hebben we gemerkt. Over het algemeen geldt: 2 keer uitleggen en hij snapt het. Speelgoed krijgt allemaal een naam, zodat meneer “gericht” kan apporteren. Ook uit andere dingen blijkt dat hij oorzaak-gevolg best lijkt te snappen.

Waar water is, is Mika. Hij vind het heerlijk om te zwemmen, zeker in de zomermaanden is een fris bad erg aangenaamd met zo’n dikke vacht. Waterballonnen vind hij te gek.

Bij de dierenarts komen we alleen voor een jaarlijkse check-up, gezondheidsproblemen of allergiën heeft Mika niet. Wij zochten een enthousiaste, ondernemende hond die zowel met volwassenen als met kleine kinderen goed door een deur kon. We kregen een hond met deze eigenschappen, plus nog veel meer leuke extra’s. Hij heeft humor, wil zijn liefde met iedereen delen en is graag bij je.


De IJslandse Hond is een actieve hond die graag voor je werkt. Zoals (bijna) iedere hond maak je hem gelukkig met een flinke boswandeling. We zochten ook een bezigheid die goed bij zijn oorsponkelijke functie past en zo kwamen we op schapen drijven.

Het had wel wat voeten in de aarde om een plek te vinden waar we dit konden doen, want de meeste verenigingen werken vooral met Border Collies en een ras als de IJslandse hond is wat minder bekend. Maar uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij de Tilburgse Hobby Herders.Inmiddels bestaat deze groep helaas niet meer, dus zijn we opzoek naar een nieuwe kudde waar we onze gezamelijke hobby uit mogen voeren.

Mika drijft met veel enthousiasme, gebruikt (zoals veel IJslanders) zijn stem en behendigheid om de kudde bij elkaar te houden. Hij vind het fijn om een bepaalde mate van vertrouwen en zelfstandigheid te krijgen bij zijn taken als schaapshond, maar wil boven alles toch graag met jou als herder samenwerken om de schapen op de juiste plaats te krijgen.